Koulutukset
Pidän improkoulutuksia musiikkiopistojen opettajille (erityisesti jouset) ja impropajoja musiikkiopistojen jousisoitinoppilaille. Koulutus voi tapahtua joko pelkästään opettajille, opettajille oppilaiden osallistuessa tai sekä että.
Koulutuksen aiheita mm.:
- alkeisimprovisaatio (vapaat kielet, helpot sormet, rytmit, taustat / kompit)
- pentatoniikka
- diatoniset asteikot (duuri, molli, doorinen, lyydinen)
- viululla komppaus (chop ja soinnut)
- eri genret
- sävellyttäminen, omat taustat
- sointumerkit
- orkesteri-impro
Omassa työssäni viulunsoiton opettajana käytän alkeisopetuksessa paljon pentatoniikkaa improvisoinnin ohjauksen tukena. Jousisoitinten 4 vapaata kieltä sopivat neljään pentatoniseen asteikkoon (tai kahteen rinnakkaiseen). Otettaessa näihin ääniin mukaan sopiva rytmi, pääsee jo soittamaan monien erityylisten taustojen kanssa. Seuraavaksi sopii keksiä omia rytmejä valmiiksi ja/tai hetkessä. Kun otetaan 1. sormi mukaan, käytössä on koko pentatoninen skaala, ja sormia lisättäessä sävellajit lisääntyvät.
Asteikoista puhuttaessa päämäärä ei ole treenata asteikkoja, vaan pentatoniset asteikot ovat yksinkertainen työkalu lähestyä improvisointia länsimaisessa musiikissa alkeistasolta pidemmällä olevillekin. Oppilaat pääsevät myös tekemään itse taustoja ja säveltämään. Pentatoniikasta siirrytään diatonisiin asteikoihin, jolloin käyttöön saadaan lisää sävyjä ja moodit doorinen sekä lyydinen. Improvisaation ja musiikin hahmottamisen tueksi voidaan myös opetella komppaamaan viululla, jolloin soittotunnilla pääsee jamittelemaan opettajan kanssa myös ilman taustanauhojen käyttöä.
Orkesteri-impro on hauska tapa sävellyttää,
jossa oppilaat itse keksivät lyhyitä looppeja sektioittain sovitun asteikon
pohjalta luoden erilaisia äänimaisemia/sävellyksiä. Mukaan pääsee ihan
vasta-alkajatkin, tosin tällöin on hyvä olla ainakin yksi opettaja per sektio
auttamassa.